За мен винаги е било странно, как държава като България, която

...
За мен винаги е било странно, как държава като България, която
Коментари Харесай

Лекар: Ние забравихме за Covid, но той не е забравил за нас!

" За мен постоянно е било необичайно, как държава като България, която в цяла Европа има най-бърз достъп до здравна помощ, по едно и също време с това е на лидерски позиции по смъртност и е ниска междинна преживяемост? Преди време върших обширен анализ на субсидирането на другите здравни системи в Европа спрямо популацията и качеството на медицинските услуги. При страна като Швейция, която е с към 10 млн. поданици, с държавен бюджет за опазване на здравето 7 милиарда евро, средната преживяемостта е 80+ години. Нашият бюджет за здравеопазване в евро е на половина на техният. Болниците порастват непрекъснато като брой, а продължителността на живота на българите не пораства... ", сподели за БНР д-р Георги Димитров от Клиниката по здравна онкология на УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ".
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 32614
Д-р Георги Димитров, доктор Трифон Вълков и доктор Димитър Димитров заедно с ръководителя на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров представят в разгара на пандемията през 2021 година първият  Национален интерактивен Справочника за лекуване на Коронавирус в България .

Димитров и Вълков са след първите създатели на справочника, който те актуализират и поддържат и до през днешния ден безвъзмездно и гратис за българските лекари.

" Още когато се разгласи пандемията от Covid - 19, беше цялостен безпорядък и нямаше обединен логаритъм за лечение в света, нямаше характерен медикамент по отношение на вируса, всичко беше поддържащи грижи...И ние наблюдавахме другите страни, там относително бързо, в рамките на месеци унифицираха методите за диагностика, триаж и лекуване на другите тежести на болестта. Защото това е най-критичното - Covid - 19 не е едно заболяване, то е тежести на инфекцията, породена от SARS-CoV-2, спонся си още доктор Димитров. И добавя:

" Първата година у нас нямаше нищо и аз гледах по какъв начин нашите специалисти нищо не произвеждаха, всеки си имаше лично мнение и това беше най-големият пропуск...Година, в която всичко ни липсваше...

Затова  ние тримата лекари събрахме тогавашните протоколи на най-успешните страни,  които се справяха с пандемията. Това е още по време на Алфа вълната,  преди Делта разновидността, преди огромната смъртност ...

Това са страни като Израел, Германия, Англия, Съединени американски щати. Но ние  съобразихме Справочника за лекуване на Коронавирус в България с нашата здравна система  и по този начин обективизирахме  стадирането на болния, което облекчи лекарите на първа линия , разясни още доктор Димитров от УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ".

5000 хиляди екземпляра от Справочника са направени и раздадени в началото на лекарите благодарение на Българския лекарски съюз.

" Но както и за медицинските стандарти при другите заболавания, и при Covid - 19 всичко у нас е на целесъобразен темперамент, няма задължителност, това е минус за страната ни, регистрира още доктор Димитров.

Според д-р  Трифон Вълков, инфекционист от Инфекциозна болница в София, у нас продължава да се ползват индивидулни подходи в лекуването на Covid - 19,  независимо, че към този момент има потвърдени от практиката азбучни истини по какъв начин се лекува новия ковид, потвърдени способи, за които  човечеството заплати най-висока цена - многочислени смъртни случаи...

" Ние се опитахме с БЛС и доктор Иван Маджаров  да въведем през лятото на 2021 година благодарение на НЗОК да се включат наложително в пътеката за лекуване на Covid -19 калкулаторите за тежестта на болестта  от Справочника. Но ни беше  отказано от страна на НЗОК , разясни още доктор Георги Димитров.

" За последните 100 години  вирусът на морбили е мутирал 70 пъти за последните три години SARS-CoV-2 е мутирал 70 хиляди пъти ...70 хиляди разновидности в генома са регистрирани. И това не е ненадейно, това е заложено в самата биология на тези вируси.

За пръви път обаче  след появяването на линията - Омикрон , новите към този момент разновидности са към този момент производни на Омикрон.  Причинителят става все по - заразен, по-заразен, тъй като припознава своя гостоприемник като подобен . От друга страна обаче, адаптирайки се към изискванията, протичането му става по-леко. Защото самият вирус няма безспорна никакъв смисъл да унищожи своя гостоприемник, разясни още доктор Вълков.

По думите му през днешния ден  всеки си поема риска дали да се имунизира дали желае или не . Дали поема  риска да се срещне с естествения извършител на тази инфекция  и да прекара с всички вероятни опасности, да попадне в групата на хората, които ще преживеят и лонг коронавирус синдрома...

Защото  ваксиниралите се, спрямо неимунизираните, имат доста по-малък късмет да развият тежките последици на лонг коронавирус синдрома , кааз още доктор Вълков.

" Държавата би трябвало  да резервира ресурс от ваксини . Освен това вече  има позволение на ЕМА приспособените нови ваксини да се слагат освен като бустер, само че и като първа доза  за неимунизирани.

Лекарите разясниха още, че постковидните затруднения не се развиват единствено при тежко преболедувалите. Според научните данни на американско изследване измежду 11 хиляди преболедували в Съединени американски щати с потвърден PCR тест, има разказани към този момент над 200 постоковид признака - измежду водещите са сърдечно-съдовата и нервната система.

Според проучването  най-честите затруднения при децата до 18 година са под паника разстройства, страхови неврози, нарушавания в съня , при тези сред 18 и 65 години - това са смесените затруднения от двете групи, а при тези над 65 годишните - това са конгнитивнине нарушавания - така наречен мозъчната мъгла, разясни още за БНР доктор Трифон Вълков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР